Hvorfor er det viktig å sjekke synet?
En synsundersøkelse er viktig for å se hvordan du ser på ulike avstander, om øynene jobber riktig sammen og om det finnes unormale tilstander i øynene som krever videre vurdering av fastlege eller øyelege. Synstester er viktige for å sikre at du alltid har det beste synet du kan ha. Gjennom testene kan optikeren fastslå om du har behov for hjelpemidler for å se best mulig, og i så fall hvilke hjelpemidler (for eksempel briller eller kontaktlinser) som vil fungere best for deg. Synsendringer skjer ofte gradvis og det er ikke sikkert du merker det før du ser ganske dårlig.
Ved en utvidet synsundersøkelse måler vi trykket i forhold til grønn stær(glaucom) og tar bilde av netthinnen hvor vi vil kunne avdekke om det er mistanke om mer generelle sykdommer som høyt blodtrykk eller diabetes.
Bestill time på nettet her, ring oss på 32876107 eller kom innom oss i Arbeidergata 37.
Hvor ofte bør jeg sjekke synet?
Hvis du aldri har testet synet før så bør du gjøre det nå. Etter første synstest vil optikeren vanligvis kalle deg inn til ny test etter ett til tre år. Hvor lang tid det går mellom hver innkalling er avhengig av din alder, eventuelle synsfeil du har og andre vurderinger optikeren gjør.
Hva skjer på en synstest?
Optikeren vil starte med å snakke med deg om hvordan du opplever synet ditt i dag. Dersom du har problemer med synet, er det viktig å få kartlagt hvilke situasjoner du opplever som utfordrende. Det er også viktig å høre om evt medisiner du bruker for noen kan påvirke synet. Er det familiehistorikk med øyesykdommer er det også viktig å få det med. Ved hjelp av forskjellige apparater og tester undersøker deretter optikeren hvor godt du ser med høyre og venstre øye hver for seg, og hvor godt du ser med dem sammen.
I tillegg undersøkes både det ytre øyet (hornhinne og øyelokk) og det indre øyet (linsen og netthinnen) ved hjelp av mikroskop som er håndholdt eller som står på stativ med hakestøtte.
Andre tester som også kan bli tatt er:
-måle trykket på øyet
-teste fargesyn
-sjekke synsfelt
-fotografere netthinnen
Når alle målinger og undersøkelser er gjort vil du få en grundig forklaring på hva optikeren har funnet. Du vil også få rådgivning med mulige løsninger for at du skal kunne se best mulig. Dette kan være briller, kontaktlinser eller annen behandling.
Hvordan utføres synstester på barn?
Undersøkelser på barn gjøres som på voksne, men testene og metodene tilpasses barnets alder. Helsestasjonene tester hvor skarpt et barn ser de første årene. De sjekker også dybdesyn og fargesyn.
1 av 5 skolebarn ser for dårlig, og det påvirker læringen, så en synstest er en god investering for barnets framtid.
Hvor lang tid tar en synstest?
En synsprøve tar vanligvis fra 30 minutter til 1 time.
Gjør det vondt å ta en synstest?
Nei. En standard synsprøve gjør vanligvis ikke vondt.
Kan jeg spise før jeg skal til synsprøve?
Ja. Det er faktisk best å ikke være veldig sulten siden det da kan være vanskeligere å konsentrere seg om de spørsmålene og oppgavene optikeren gir deg.
Hva er trykkmåling av øyet?
Noen ganger vil optikeren målet trykket i øyet ditt under synstesten. Dette gjøres ved hjelp av et spesielt apparat som kalles tonometer. Målingene kan utføres på litt forskjellige måter, men felles for alle er at de måler trykket på væsken inne i øyet. Fra fylte 40 år måler optikeren trykket ditt regelmessig og er det familiehistorikk med grønn stær i familien begynner vi gjerne før fylte 40. Det er viktig å få oppdaget endringer tidlig sånn at optiker kan få henvist til øyelege for diagnostisering og behandling. Optikere har direkte henvisningsrett, og ved mistanke om øyesykdommer og skader henviser vi til andre
Forhøyet trykk i øyet kan føre til sykdommer grønn stær (glaucom).
Kan jeg få sjekket synet i forbindelse med førerkort?
Ja det kan du. Det stilles krav til synet i de forskjellige førerkortklassene. Mange yrkesgrupper har forskjellige krav til synet, f eks lastebilsjåfører og bussjåfører. Optikeren kan utføre tester for å kunne bekrefte om du oppfyller disse kravene eller ikke. Dette gjelder også førerkortattest i forbindelse med vanlig oppkjøring. Vi sender attesten elektronisk til Statens Vegvesen.
Hva skjer på en kontaktlinsekontroll?
På en linsekontroll blir det sjekket hvor godt du ser med linsene og hvordan linsene sitter på øynene dine.
Det er viktig å ta en linsekontroll med jevne mellomrom, dette for å sjekke hvor godt øynene tolererer linsene. En optiker kan se tegn på om du bør bytte linsetype eller redusere bæretid før du merker det selv. Vi kommer også med tips og tiltak for å bedre linsebruken.
Bruker du endagslinser anbefaler vi en kontroll minst en gang i året, ved døgnbruk minst hver 6. måned.
Bestill time for linsekontroll her, ring oss på tlf. 32876107 eller kom innom oss i Arbeidergata 37.